Олио от черен кимион - 125мл

15.00 лв
Цена: 14.00 лв
Изчерпан
Маслото от черния кимион се нарича "течното злато на фараоните", заради намереното от известният египтолог Хауърд Картър флаконче в гробницата на Тутанкамон и други египетски фараони. В миналото то било ценено изключително много, дори наравно със златото и било използвано предимно от елита. Растението, семето и полученото от него масло са познати под различни имена като черен кимион (няма нищо общо с добре познатия кимион), черно семе, благодай, посевна челебитка, полска челебитка, чернушка, къзха, калонджи, “habat al-Baraka” (благословено семе) в Египет, al-Kamoun в Либия, “al-qahta” в Йемен, “al-sandoudj” в Мароко и Алжир, “al-shouniz” в Иран, а в съседна Турция – „Çörek otu”. Латинското му име е Nigella sativa. 
 
Археолози са намерили семена от черен кимион в разкопки датиращи от периода на неолита и мезолита, което показва, че се употребява поне от преди 8 хиляди години. У нас билката се култивира в Южна и Югоизточна България, но за съжаление е слабо известна, въпреки 2500 години документирана история. Маслото е било неотменна част от живота в древен Рим, Гърция, Близкия и Среден Изток. Фактът, че черният кимион е бил сред вещите на младия цар Тутанкамон, сам по себе си говори за важността му през онова време. Личните лекари лекували кашлицата му с черен кимион. Клеопатра използвала маслото в нейните бани, а египетската царица Нефертити е използвала необикновеното му действие върху кожата, за да запази красотата и младостта си, както и за повишаване на тонуса.
 
В книгата на великия арабски учен Авицена „Канон на медицината”, се посочва, че черният кимион активира енергията, като по този начин спомага за преодоляването на умората и отпадналостта. В мюсюлманския свят е добре познато заради думите на пророка Мохамед: „В Черното семе има лек за всичко, освен за смъртта” (Sahih Bukari 7:591). Аюрведа използва неговата горчива, топла и стимулираща природа в лечението на диария, хемороиди, кашлица, треска, отпадналост и т.н. Семенцата подобряват зрението и дейността на мозъка и улесняват храносмилането. 
 
Сведенията от древността за широкото приложение и съвременните научни изследвания показват, че това растение е един от претендентите за укрепващо здравето средство на хилядолетието. Все пак маслото започва да се проучва внимателно едва преди около 40 години. За този период са проведени повече от 200 университетски проучвания. Днес неговите изключителни лечебни качества са известни и използвани по цял свят. С основно участие на черния кимион в билкови композиции има регистрирани 5 патента в САЩ и Европа: за борба и лечение на астма и алергии (EP 1709995 A1), диабет (US006042834 A), псориазис (US 006531164 B1), а също като антивирусно средство (US 006841174 B2) и имуностимулатор и инхибитор на растежа на ракови клетки (US 005653981 A).
 
Уникалната комбинация в натуралното масло от над 100 активни компонента и около 50 естествени катализатори за биосинтеза на клетките има силата да регулира имунната функция и да поддържа доброто здраве на човека още от ранна възраст. Съдържа 15 аминокиселини (включително 8 от 9-те незаменими), омега 6 и 9, витамини A, B1, B2, В6 и C, каротен, ниацин, фолацин, както и калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, манган, селен, мед, и цинк. Има високо съдържание на гама-линоленова киселина (основна мастна киселина за поддържане на здрава кожа), олеинова, линоленова и палмитинова киселина. 

Наличието на фитостероли  допълнително засилва възможностите за понижаване на кръвната захар и холестерола. Съдържа също аргинин, полезен за хора, претърпели травми, изгаряния, възпаления - стимулира освобождаването на хормона на растежа и синтеза на колаген. Стимулира производството на простагладини - редуцира възпаления и кожни екземи, действа съдоразширяващо и бронхолитично. Една от най-важните съставки – нигелон (антихистамин), е ефективен срещу астма, бронхити и респираторни заболявания. Уникалният за растението тимоквинон показва изключителни противовъзпалителни и аналгетични качества; силен антиоксидант е и помага за прочистването от токсини. Според ароматерапевта Робърт Тисеран помага при оксидативен стрес, рак, имунен дефицит и диабетни усложнения. Като въздейства на тимуса, маслото стимулира производството на костен мозък, активира и регулира синтеза на необходимите хормони, унищожава вируси, бактерии и гъбички. Черният кимион работи за повишаване на имунитета и за активиране на собствените жизнени сили на тялото. Безвредно и без странични ефекти!


Приложение. Маслото действа като:
•   Имуностимулатор - заздравява и балансира имунната система;
•   Антиалерген и антихистамин - помага при различни видoве алергии, астма, синузит;
•   Аналгетик - облекчава болката (главоболие, колики, менструални болки, мигрена);
•   Антихелминт - унищожава и изхвърля червеи и паразити;
•   Антиоксидант - предпазва и забавя разрушителната оксидация на клетките; 
•   Антипиретик – понижава температурата;
•   Антиспазматик – облекчава мускулни спазми и схващания;
•   Диуретик - стимулира уринирането и освобождаването от задържана вода.

Освен това:

•   Има антиканцерогенни, антибактериални и антимикробни свойства – убива или инхибира растежа на деструктивни клетки, бактерии и микроорганизми (според проучвания в Южна Каролина и Йордания);
•   Понижава кръвната захар и холестерола;
•   Подобрява кръвообращението и кръвното налягане;
•   Тонизира тялото и стимулира сексуалната активност;
•   Способства за увеличаване количеството на кърмата, като се приема след раждане; 
•   Помага при стомашни и храносмилателни проблеми (язви, диария, газове);
•   Има имуномодулиращо действие при автоимунни заболявания – псориазис, астма, ревматоиден артрит, алергии, а според някои източници и витилиго

Предупреждение: Да не се употребява от бременни и от хора с трансплантирани органи, заради опасност от отхвърляне!!!